Diagnoza zespołu Poradni Chorób Rzadkich

Otrzymałem odpowiedź ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie – skan listu do pobrania tutaj.

Zespół zgodnie stwierdził, że przyczyną problemu jest przewlekłe zapalenia zatok obocznych nosa. W związku z tym konieczne jest wykonanie TK zatok.

Jestem umówiony na środę na wizytę u laryngologa w tej sprawie.

Chlamydophila pneumoniae, Ośrodek Chorób Rzadkich w Krakowie

Otrzymałem wyniki IgM i IgG w kierunku Chlamydophila pneumoniae. Wyniki są negatywne, dokładne wartości poznam po odebraniu raportu. Miałem ogromną nadzieję (może to dziwnie brzmi, ale tak było), że to właśnie Chlamydophila pneumoniae jest przyczyną moich problemów. Ostatnio dość sporo o tym czytałem i bardzo dużo objawów się pokrywa.

Przesłałem zgłoszenie ze swoim przypadkiem do Ośrodka Chorób Rzadkich w Krakowie, ale na zajęcie się moim przypadkiem będę musiał czekać ok. 4 miesiące.

Co dalej? Jakieś sugestie?

Po wizycie u internisty

Jestem po spotkaniu z internistą. przejrzał wszystkie wyniki i całą dokumentację jaką mam. Wymaz z gardła jest poprawny, nie mam się czym przejmować.
Usłyszałem natomiast, że nie mam już szukać pomocy u specjalistów i nie mam wykonywać żadnych dodatkowych badań, bo nie ma sensu. Jestem zdrowy i nie ma przyczyny mojego kaszlu. Tak już mam i tyle.
Czy to normalne, że u 24 letniej osoby występuje kaszel z odkrztuszaniem codziennie rano przez ostatnie 4 lata i nie ma tego przyczyny? Chyba muszę zmienić internistę…

Aktualnie nie mam pomysłu, co dalej 😦 Nadal czekam na wyniki badania IgM i IgG w kierunku Chlamydia pneumoniae.

Kolejne wyniki badań

Dostępne są już kolejne wyniki badan:

  • Pasożytów po trzech badaniach nie stwierdzono.
  • Wynik wymazu z gardła jest ujemny, ale dodatkowo jest informacja, że przez 48 godzin wyhodowano Streptococcus viridans i Neisseria sp. W obu przypadkach wzrost jest bardzo obfity.

Nie wiem niestety, czy powinienem być zaniepokojony drugim wynikiem. Na dole badania jest informacja, że „Wyhodowane drobnoustroje stanowią florę fizjologiczną gardła”. Na kilku stronach w Internecie znalazłem informację, że mimo tego jest to niepokojące ze względu na stopień wzrostu. Jutro idę z wynikami na wizytę do internisty.

 

Wymaz z gardła

Dzisiaj został pobrany ode mnie wymaz z gardła na posiew. Na wyniki trzeba poczekać dwa dni jeśli wynik będzie ujemny, lub do siedmiu jeśli wynik będzie dodatni.

Nowe wyniki badań do pobrania

Udało mi się przygotować wyniki badań, umieściłem je w podstronie Do pobrania. Linki do nowych elementów znajdują się także poniżej.

EKG
Spirometria i rhinomanometria
Badanie popłuczyn
TK (67MB)

Wyniki są prawidłowe, pisałem już o tym wcześniej. Zamieszczam je, aby dokumentacja była kompletna.

Część wyników badań

Dostępne jest już część wyników badań:

Wynik j.m. Wartość referencyjna Komentarz
Immunoglobuliny E (IgE) w surowicy 26.6 IU/ml < 100
Hormon tyreotropowy (TSH) 3.030 uU/ml 0.270 – 4.200 Badanie wykonano testem III generacji. metoda ECLIA
Tyroksyna wolna (FT4) 20.4 pmol/l 12.0 – 22.0 metoda ECLIA
Przeciwciała anty – TPO < 5 IU/ml < 34 metoda ECLIA
Przeciwciała anty – TG < 10 IU/ml < 115 metoda ECLIA
Przeciwciała anty – HIV1/HIV2, antygen p24 ujemny ujemny metoda ECLIA W badanej surowicy nie stwierdzono obecności przeciwciał anty HIV1/HIV2, nie stwierdzono obecności antygenu p24.
Kał – pasożyty NIE WYKRYTO

Jak widać, muszę szukać dalej.